Confirmat l’acord de pau amb les FARC

El Senat de Colòmbia ha aprovat la proposició per confirmar el nou acord de pau signat entre el Govern de Juan Manuel Santos i la guerrilla de les FARC el passat 24 de novembre en el Teatre Colón de Bogotà. Encara serà necessària una nova votació aquest dimecres entre els representants de l’altra càmera del Congrés, la de Representants. La sessió d’aquest dimarts en el Senat s’ha allargat durant més de 13 hores, des de les 9 del matí fins a gairebé les 23 de la nit (horari de Colòmbia, sis hores menys que a Espanya), amb la intervenció de més de 70 senadors (en total hi ha 102). 75 d’ells van votar a favor, mentre que el Centre Democràtic (CD) liderat per Álvaro Uribe, així com altres sectors del No, es van abstenir.

Espero que el Congrés estigui a l’altura de les circumstàncies i no procedeixi a una votació il·legal, o quedarà reduït a un lacayo de les pressions”, havia dit durant el dia Iván Duc, del CD. Aquest partit conservador, que lidera l’oposició, es nega al fet que l’acord de pau amb les FARC es confirmi a través del Congrés i insisteix en la necessitat d’aconseguir un gran acord nacional avalat pel poble colombià a través d’un nou plebiscit.

Nova oportunitat

Santos compta amb majoria al Congrés, però els representants del No han fet notar durant tota la jornada la polarització que travessa el país des de la inesperada victòria dels opositors al procés de pau en el plebiscit del 2 d’octubre. Aquesta divisió s’ha traslladat a tots els àmbits de la societat. Menteixis estudiants favorables a l’acord amb les FARC envoltaven aquest dimarts el Congrés sota el lema “Refrendación Acord Ja”, altres joves adscrits al ‘uribismo’ obstaculitzen a l’edifici disfressats de conill, una figura que simbolitza a Colòmbia l’engany, cridant “No hi haurà pau sense democràcia”.

El debat polític s’ha convertit en una partida de tennis on cada bàndol llança el mateix missatge immutable: mentre Sergio Jaramillo, l’Alt Comissionat per a la Pau, assegura que el nou text inclou un 90% de les propostes del No, la bancada d’Uribe denuncia que no hi ha hagut cap avanç en les seves dues demandes principals: el salt a la política dels líders guerrillers i la “impunitat total”, és a dir, que no passin per la presó abans de presentar-se com a candidats polítics.”Avui va arribar una notícia d’Espanya. La Cort Suprema no ha permès a Arnaldo Otegui ser candidat, perquè encara està en llibertat condicional per una condemna de terrorisme. Tampoc pot anar al funeral de Fidel Castro perquè Estats Units no li deixa passar pel seu territori”, ha comentat Álvaro Uribe, fent una analogia entre la situació al País Basc i la guerrilla de les FARC en Colombia.

El líder del Centre Democràtic ha repassat els punts en els quals discrepen amb el nou acord (justícia, elegibilidad política, víctimes, forces armades, narcotràfic) i ha denunciat que la votació a través del Congrés és “un instrument il·legítim” i que el seu partit buscarà altres vies de refrendación popular.