Iglesias i Errejón, punts de vista irreconciliables?

“L’espectacle” de Nadal, com va definir Pablo Iglesias l’enfrontament públic a les xarxes entre pablistas i errejonistas i que el número dos va titllar directament de “bullying”, unit a l’encreuament de declaracions en els mitjans de comunicació i la posició de força dels errejonistas després de l’equilibri de suports sortits de la consulta a les bases sobre el mètode de votació, estan produint una forta polarització interna. Un extrem que reconeixen tant des dels entorns d’Iglesias i Errejón com des del de Miguel Urbán, encara que amb els matisos que es tracti d’una polarització més o menys buscada o generada artificialment.

El poder la militància

Aquesta situació, que s’aproxima a un punt de no tornada, tampoc contribueix al fet que les iniciatives per buscar punts de trobada llençades per dirigents afins als pablistas o errejonistas siguin creïbles per a la militància i els inscrits anomenats a votar en Vistalegre II. En els últims dies, tant Iglesias com Errejón han maldat per recalcar en les seves intervencions públiques que és un “clam” de les bases que tots dos han d’arribar a un acord en lloc de confrontar postures polítiques. Declaracions que, no obstant això, van acompanyades d’arguments que remarquen les diferències polítiques i estratègiques entre tots dos.

Més enllà de la retòrica, cada sector segueix desenvolupant la seva estratègia de campanya de cara a la segona assemblea ciutadana. Els últims a engegar la seva maquinària, el sector anticapitalista, que té cares visibles com la coordinadora andalusa Teresa Rodríguez, l’eurodiputat Miguel Urbán o l’alcalde de Cadis, José María González ‘Kichi’, per realitzar una campanya a nivell territorial amb l’objectiu de promocionar i acabar de tancar les línies mestres del seu projecte per al congrés, denominat ‘Podem en Moviment’.

Amb tot, des d’aquest corrent emplacen a l’equip tècnic, encarregat d’organitzar l’assemblea, al fet que defineixi formalment “espais de discussió i participació plurals, per a baix, oberts, on es pugui potenciar el debat polític, normalitzar les diferències i avançar en la discussió que s’espera que tinguem en Vistalegre II”. Per la seva banda, al llarg d’aquesta setmana mantindran trobades territorials on definiran les propostes que recolliran els seus propis documents.