Vargas Llosa critica la Catalunya independent

El premi Nobel de Literatura Mario Vargas Llosa no creu que Catalunya vagi a aconseguir la independència, però si fos així, es convertiria, en la seva opinió, en un «paisito molt menor, molt marginal i governat per fanàtics».«Jo no crec que vagi a materialitzar-se la ruptura. El nacionalisme és un anacronisme. Justament en aquesta època, justament a Europa, on s’està construint una Europa sense fronteres», va declarar en entrevista amb l’agència Dpa amb motiu de la presentació de la versió alemanya del seu llibre Cinc cantonades a Berlín.

Per a l’escriptor peruà, nacionalitzat espanyol en la dècada dels 90, no és bé que hi hagi una polarització i va destacar la gran importància de la construcció europea que ha aconseguit que Europa visqui en pau per un període que és el més llarg de la seva història. «La idea d’una revolució tan gran com és la integració europea doncs fa que l’anomenat de la tribu sigui molt forta i sorgeixin aquests moviments nacionalistes, que són creacions molt artificials, apel·lant als pitjors instints, apel·lant a la demagògia, i aquest és el fenomen de Catalunya», va explicar.

Ex-barceloní d’adopció

Vargas Llosa va recordar que va viure cinc anys a Barcelona en una època en la qual el nacionalisme era completament «insignificant, era considerat un moviment reaccionari, de nostàlgics del passat». «Gràcies a l’autonomia, gràcies a tenir el control de l’educació, els governs nacionalistes han anat fabricant artificialment i a força de mentides històriques fonamentalment un moviment nacionalista que avui dia és una realitat, clar, una realitat molt perillosa per al futur no només d’Espanya, sinó de la pròpia Catalunya», va alertar.Encara que dubta que finalment Catalunya vagi a aconseguir la independència, creu que si això ocorregués quedaria relegada.

«Si ocorregués -no crec que vagi a ocórrer- Catalunya quedaria convertit en un paisito molt menor, molt marginal i governat per fanàtics, sens dubte», va declarar al mateix temps que va alertar que el nacionalisme és una de les fonts pitjors de les guerres, dels grans sofriments col·lectius en la història.