Coses que canviaran quan siguem independents

Alguna cosa està canviant a Catalunya. Des de sempre ha existit el sentiment i la passió independentista, que allunyi Catalunya de la resta d’Espanya i tingui la autonomia real per a gestionar tots els seus recursos. Però des de fa uns anys, concretament una dècada, i veient el tracte que el govern central ha donat a Catalunya (com, per exemple, el cas del nou Estatut d’Autonomia), cert sentiment de lluita y defensa del que es nostre ha nascut entre moltíssims catalans. Des de les grans manifestacions de l’estiu del 2010 hem viscut Diades d’allò més intenses, interessants i amb moltes coses a dir. Hem fet una via catalana d’adalt a baix de Catalunya, s’ha omplert Barcelona i la Meridiana de gom a gom i la consulta ha donat els resultats més ajustats de la historia del país.

independencia

Tot això vol dir que la possibilitat d’una Catalunya independent no està tant llunyana, i per aquesta mateixa raó hem de ser conscients del que ens espera, del que pot canviar, a millor o a pitjor, en el nostre país una vegada s’aconsegueixi la independència. Segueix-nos i descobreix tot el que pot ser diferent una vegada Catalunya esdevingui un país completament nou:

  • L’economia pròpia canviarà. Això és un fet que molts encara no tenen clar, però si es parteix de que avui en dia donem molts diners a Madrid per recursos que generem nosaltres sols, segurament en aquesta part es compensin moltes de les carències en altres aspectes.
  • Espanya: és evident que les relacions no seran les millors del món tot i que la intenció des del punt de vista independent sempre ha sigut de germanor i companyerisme, però cadascú dins del seu país. Segurament amb el temps aquesta relació millori i siguem països amics, ajudant-nos per proximitat i per història conjunta. Serà una qüestió de més o menys temps.
  • Europa: molta gent dubta de si una Catalunya independent entrarà a la Comunitat Europea o no. En canvi, altres pensen que és més que evident que, amb tots els diners que genera Catalunya, no s’oblidaran de nosaltres i ens acabaran incloent d’una manera o una altra, perquè serà en benefici de la Comunitat. Hauríem d’esperar a que Catalunya sigui independent per a poder-ho confirmar.

Tenim un futur incert i està clar que tot independentista i no independentista vol conèixer la realitat d’ambdues situacions. És important saber el màxim possible per a poder decidir com a actuar i què voler per a la nostra regió i les nostres persones. Per què, al marge de opinions personals i desitjos de passió patriota, el que més importa al final son les persones, les accions socials, que ningú passi gana, que es pugui assegurar una sanitat pública per a tothom i que puguem crear una societat sana, saludable i forta per a poder créixer i ser un dels països més forts del món. Catalunya està preparada per al canvi, i també ho han d’estar els catalans per a fer el canvi més impressionant de tots.